Okumayan Öğrenmez İnanır..


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Isparta'da Düzenlediği Mitingde

Isparta'da Üniversiteyi Biz Kurduk Dedi. Kendini İzlemeye Gelenleri İnandırdı.



Isparta 27. 05. 2018 Pazar günü (bugün öğle sonrası) siyasi tarihinde bir Cumhurbaşkanını daha ağırlamış oldu. Seçimlere kısa bir vakit kala, 81 ilden her birine uğranması mümkün değildi. Isparta'nın miting için seçilmesindeki amaç “şundan- bundan dolayıdır” yorumuna girmeyeceğim. Benim dikkatimi çeken bir konuyu, hatta iki konuyu buradan irdeleyeceğim.

Birincisi bugün Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nin sınavları vardı. Bizim SDÜ fakültelerinde sınava giren öğrenciler, Cumhurbaşkanının mitingi bitip ilden ayrılıncaya kadar kampüs alanında sınav sonrası saatlerce mahsur kaldılar. Çünkü her boş alana tepesi pervaneli demir Türk kuşları (Helikopterler) kondurulmuştu. Onlar Cumhurbaşkanının korumalarına aitti ve bu sebeple tüm yollar tıkalıydı.

İkinci bir önemli konuda: Cumhurbaşkanının kendisini izlemeye gelen vatandaşlara “Isparta'ya Üniversiteyi biz kurduk, size beş yıldızlı şehir hastanesi yaptık,” demesiydi.
Herkes duyduklarıyla çoştu, ağızları yerine ellerine ellerini konuşturdu; meydanı alkışla doldurdu. Kimseden soru yok, ama bir ağızdan hatibi memnun edici slogan çok.
Demiryollarımız işlemez oldu. Trenimiz şehrimizden kaldırıldı. İşsizimiz çoğaldı. Sümerbank fabrikası kapatıldı, yıkıldı. Yerine niye başka fabrika açılmadı da şehir hastanesi kuruldu” diye soran olmadı.
Kimse neyin ne olduğunu bilmiyor ki, insanlar kameralara el sallıyor, cep telefonlarıyla çekim yapıyor. Candan geçmişcesine slogan atıyor. Onun dışında adeta dün yediğini unutmuş gibi...
Ben sanıyorum ki, gerçek Ispartalı Isparta'dan çoktan göçmüş. Dışarıdan gelenler Ispartalıları oluşturmuş. Onlarda Isparta'nın dününü nereden bilsinler? Doğru olanı okumadıktan sonra duyduğuna inanacak elbet... Ne yapalım, herkes bizim yurdumuzun insanı. Seviyoruz Yaradan'dan ötürü Yaradılanı...

Bilmeyene bir kez daha hatırlatalım. Kısa adı SDÜ olan, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi 11 Temmuz 1992 tarihli ve 21281 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 3.7. 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile kurulmuştur. Ve Ispartalı 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'in adını taşımaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan o zaman daha belediye başkanı bile değildi.
Hatta bundan evveli de var. Isparta'ya üniversite kurulmasında biz basın mensuplarının kalemleriyle çabaları dahil, daha nicelerinin 1976 yıllarından beri pek çok emekleri var. Hepsi bir anda Cumhurbaşkanının sözleriyle adeta heba edildi.

Yıl 21 Şubat 1976. Başta iş adamı Şevket Demirel olmak üzere pek çok Ispartalı işadamının gayreti ve o dönemdeki basın mensuplarının kalemleriyle verdikleri destekleriyle,1418 sayılı kanunla Isparta Mimarlık ve Mühendislik Akademisi açıldı.
1982 yılında da Isparta'da açılması beklenen üniversite Antalya'da kurulur ve Akademimiz Akdeniz üniversitesine bağlanır. Ayrıca Akdeniz Üniversitesi'nin Fen Bilimleri Enstitüsü de Isparta'da kurulur. O yıllarda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanırım henüz amatör olarak futbolla ilgilenmekteydi.

Daha önce kamulaştırma çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmış ve önemli ölçüde agaçlandırılmış olan Çünür’deki kampüs alanında ilk inşaat 1984 yılında başlar. Bütçe ödenekleri ile yapılan ilk eğitim bloku ile ısıtma merkezinin yanı sıra işadamı Şevket Demirel’in öncülüğünde Göltaş A. ş. tarafından yaptırılan ve Üniversitenin elde ettiği ilk yapısal destek sayılan genel yönetim binasının tamamlanmasından sonra fakülte 1988 yılında kendi kampüsüne taşınır.
Isparta’nın üniversiteleşme yolunda attığı çok önemli adımlardan biri de kuruluşu 80’li yıllarda gerçekleşen Isparta Yüksek Ögretim Vakfıdır. Başta valilik olmak üzere akademik yöneticilerin kamuoyuna yönelik yoğun çabaları sonucunda 1984 yılında Isparta Yüksek Öğretim Vakfı kurulur. Vakıf imkanların yetersiz olduğu o yıllarda öğretim üyelerine kira desteğinden öğrenciye yönelik yardımlara, kırtasiyeden ulaşım giderlerine kadar geniş bir yelpazede önemli destekler sağlar. Vakıf o günlerde kampüs girişine üzerinde “Geleceğin Isparta Üniversitesi” yazan bir tabela diktirir. Bu tabela hem inşaatların başlamasından duyulan sevincin, hem de gelecekteki üniversiteyi tetikleme arzusunun önemli bir göstergesi olarak algılanacaktır. Ve bu başarı gerçek Ispartalılarca kolay unutulmayacaktır.

Ayfer AYTAÇ – ayferaytac.com




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İŞTE FERASET

İdrîs Aleyhisselâm’ın Kıssası